Smager økologiske kaffebønner bedre?

Økologi og bæredygtighed er i fokus både politisk og socialt. Vi vil gerne tage ansvar, og vi vil gerne medvirke til et sundt og holdbart miljø.

Processerne for fremstilling af vores fødevareprodukter optimeres hele tiden, og vi ser i stigende grad at producenterne omstiller sig til et mere økologisk og bæredygtigt fokus.

Men hvad er det egentligt for noget, alt det her økologi – hvad udgør forskellen på en økologisk kaffe og en konventionel kaffe?

Økologisk kaffe – hvori ligger forskellen?

Økologi handler i grove træk om at vi arbejder med dyrkning af jorden under hensyntagen til naturen – vi bruger ikke kemiske virkemidler.

Økologisk kaffebønner er altså fremstillet uden brug af pesticider, kunstgødning eller anden kemi. Her bruges kun naturlige virkemidler, og kaffebønnerne fremstår derfor rene, naturlige og upåvirkede af giftstoffer.

De mange fordele ved økologi

Økologisk kaffe er rent – det vil sige, at du ikke inficerer din krop med potentielt skadelige giftstoffer, når du nyder din morgenkaffe. Selv sagt er, at økologisk kaffe er det sunde valg.

Dernæst kommer, at økologisk landbrug – hvad end vi dyrker kaffe eller korn – er mere bæredygtigt end det konventionelle landbrug. De økologiske og organiske processer tager hensyn til naturen, og slider mindre på klimaet.

Økologi er det ansvarlige valg – rent egoistisk såvel som social og solidarisk.

Organisk proces – hvad gør det ved smagen?

Desværre er det stadig en usaglig fordom, at økologisk kaffe ikke smager lige så godt som konventionel kaffe – at man ikke kan sikre den gode smag, når fremstillingsprocessen er naturlig og virkemidlerne organiske.

Sandheden er dog en anden. I 2021 lavede Børsen en test af 45 forskellige Nespresso-kompatible kaffekapsler, hvor den økologiske kaffe fra ØNSK lå i toppen sammen med flere andre økologiske kaffevalg. Der var ikke meget at tage fejl af – i en blindtest vandt de økologiske kaffe varianter.

Økologisk kaffe – en bedre smagsoplevelse

Der kan være mange årsager til, at økologisk kaffe ofte smager bedre. Økologisk kaffe bliver dyrket i skygge og under en langsommere proces. Dette bevirker at kaffebønnen har tid til at modnes, og at smagsnuancerne dermed har tid til at nuanceres.

Smagen vil desuden være næret af de naturlige vilkår, kaffen er modnet under, og påvirket af omgivelser og miljø. Derfor er det lettere at genkende de smagsnuancer, der kendetegner det område og land, kaffen er fremstillet i.

Når vi som forbruger træffer et aktivt valg om at handle økologisk, så tager vi ansvar – og vi går ikke på kompromis med hverken smag eller kvalitet. Tværtimod.