I mange, mange timer i løbet af døgnet krænger du dig til noget, der er så vigtigt for din tilpashed. Noget, der skal kunne holde dig varm, men samtidig ikke lade dig suse over til vinduet for at sætte det på klem, imens svedperler sætter sig i hårgrænsen. Denne vigtige ting skal være din bedste ven, fra du går i seng, til du står op. Det er naturligvis dynen, der er tale om her.
Men hvordan dynen bliver din bedste ven, kan være det helt store spørgsmål. Det handler nemlig om, at dynen passer lige netop til din krop.
At vælge den rette type dyne kan være noget af en jungle at finde rundt i. Der findes nemlig mange forskellige typer – Og nogle af disse kan du forhåbentligt blive klogere på i denne artikel.
Dun og fjer – En naturlig dyne
En af de mest populære dynetyper på markedet er dundynen – En dyne der som regel byder på en blanding af dun og fjer og dermed udgør en naturlig dyne.
Dundynen har en høj isoleringsevne, hvilket betyder, at din krop kan holde sig varm under den. Du skal dog være opmærksom på, at der findes flere forskellige typer dun, når det kommer til dundyner. Det er derfor vigtigt, at du vælger den type, der passer lige netop til din krop og præferencer.
En af de mest populære typer dun er gåsedun, hvor kvaliteten er høj, og prisen som regel er overkommelig. Går du efter en dyrere type dun, kan du vælge edderdunsdynen, som er noget af det varmeste og fineste dun, der findes.
Kugledyne – Til dig der kan døje med søvnbesvær
Har du ofte svært ved at falde i søvn? Kører tankerne rundt i hovedet inden sengetid? Har du mange opvågninger i løbet af natten? Føler du, at den dårlige nattesøvn påvirker din dag allerede fra morgenstunden af? Med søvnproblemer som disse, kan du måske afhjælpe problemet med en kugledyne – se evt. det store udvalg online.
En kugledyne er en tungere dyne sammenlignet med andre dynetyper. Den indeholder nemlig fx glasperler, hvilket gør den tungere at ligge med. Således vil dynen med sin tyngde klæbe sig til din krop og derved give dig en vis ro og afslappethed. Mange oplever en positiv effekt heraf ift. søvnen, men det er naturligvis individuelt.
Syntetisk fyld
Endvidere findes der også dyner med syntestetisk fyld såsom fiber. Fiberdynen er ofte et billigere alternativ til dundynen og kan med sin lethed virke mere afkølende.
Dynen transporterer sved væk fra kroppen og er altså ideel til dig, der ofte kan have det varmt om natten. Dog er den ofte ikke lige så åndbar som fx dundynen – Så det skal du lige have in mente.
Der findes naturligvis også varmere typer fiberdyner, som i så fald vil kunne bruges hele året rundt. Selvom fiberdynen måske ikke altid er lige så åndbar, er den til gengæld supernem at vaske, da den kræver langt mindre tørretid end fx dundynen.
Døjer du med allergier, kan fiberdynen desuden være et rigtig fint valg. Nogle allergikere kan nemlig ikke tåle dundynen, og med en fiberdyne kan du altså slippe for de allergiske gener herfra.
Sommer-, vinter- eller helårsdyne
Når du skal vælge den rette dyne, er det vigtigt, at du tænker over om du er på udkig efter en sommer-, vinter- eller helårsdyne. Disse er der nemlig forskel på, hvad angår tykkelsen og isoleringsevnen. Selvom sommerdynen og vinterdynen kan indeholde samme slags materiale, er det altså mængden og kvaliteten af materialet, der afgør, hvorvidt dynen anvendes bedst til sommer- eller vinterbrug. Det er her bærevnen kommer i spil, samt hvordan dynen er syet sammen.
Hvis dynen er syet sammen med mange kvadratiske felter, betyder det, at dunfyldet holdes på plads – og varmen dermed holdes inde og fordeles jævnt. Nogle dyner har også et ekstra lag stof for at holde på varmen.
Derudover findes der også helårsdyner, som nok bedst kan beskrives som en mellemting mellem en sommer- og vinterdyne.
Som du nok kan ane, er der meget at holde styr på, når det kommer til dyner. Derfor kan du med fordel vælge en forhandler, der kan hjælpe dig med den helt rette rådgivning.